Pytania i komentarze

Zadaj pytanie

magda

bardzo dziekuje, juz kontaktowałam sie z fundacja i czekam na ustalenie terminu, prosze o informacje jak długie ma byc to badanie czy 1 godzina jak poprzednio czy dłuzsze w zaleznosci od długosci faz snu? (ciagle nie moge wysłac wiadomosci na prywatna skrzynke -((), pozdrawiam, życzac milego wypoczynku, magda

Dr Piotr Zwoliński
badanie powinno być długie, najlepiej całonocne. mogę napisać skierowanie w następnym tygodniu jak będę w W-wie. A mój adres mailowy zmienił się ze względu na spam - teraz jest nowy (proszę popatrzeć w KONTAKT
Mama

Witam,szukam kontaktu z osobami które leczyły się/leczą u Waldemara Przybyły w Elblągu bądź w Gdańsku .mój mejl-Angel_girl15@op.pl

Alicja

Witam,
Ok. 1,5 roku temu byłam u Pana na wizycie. Poinformowałam Pana, że planuję następną ciążę – przepisał mi Pan 300mg lamitrinu i 1000mg kepry dziennie. Kuracja sprawdza się, napady są o wiele rzadsze. Obecnie jestem w 10tym tygodniu ciąży (biorę oczywiście kwas foliowy). Znalazłam jednak informację, że kepra nie powinna być stosowana w czasie ciąży. Proszę o informację co mam robić? Czy pozostać przy aktualnej kuracji czy wymagana jest zmiana?

Dr Piotr Zwoliński
to jest zalecenie wielce względne; nie ma dowodów na to żeby Keppra była szkodliwa dla ciąży, ale też nie ma dowodów że jest zupełnie bezpieczna.
Agnieszka

od 7 lat choruję na padaczkę. Biorę Lamitrin 2 x 100 mg. Są to tylko i wyłącznie zwykłe utraty świadomości! Od pięciu lat staram się o dziecko. Czy branie tych leków może mieć jakikolwiek wpływ na moje problemy z ciążą.

Pozdrawiam
Agnieszk a

Dr Piotr Zwoliński
lek jest dosyć dobry do stosowania w ciąży.
magda

nie moge wysłac wiadomosci na skrzynke mailowa przepraszam ale pisze tutaj. Pisał Pan ze nie wykonujecie juz na konstancinskiej badan długich/nocnych, czy w zwiazku z tym do kontroli zespolu cssw wystarczy zwykle badanie, wole je zrobic u Panstwa i jakos i atmosfera nieporownywalne niz dzie indziej, pozdrawiam, magda

Dr Piotr Zwoliński
jedyne znane mi w Warszawie miejsce gdzie są wykonywane profesjonalne badania długie i nocne to Pracownia EEG i Videometrii Fundacji Epileptologii w Wilanowie. A takie badanie jest raczej konieczne.
Magdalena

Witam!
Jestem mamą 16 miesięcznego chłopczyka. Około 8 miesiąca życia zauważyliśmy że nasz synek „zapatrza się” w jeden punkt. Trwało to kilka sekund, ale zaniepokoiło nas to na tyle, że około 14 miesiąca skonsultowaliśmy się z lekarzem neurologiem, który zlecił przeprowadzenie badania EEG. Pierwsze badanie EEG wykonane było w ogromnym stresie (mały wymiotował ze zdenerwowania, płakał i był cały roztrzęsiony). Oto wynik badania:

Wiek pacjenta: 1 rok 3 miesiące 21 dni
Opis badania
Zapis wykonano w okresie snu fizjologicznego.
Zapis zróżnicowany przestrzennie.
Na tle nieregularnej czynności podstawowej należnej dla wieku, modyfikowanej czynnością szybką, występują we wszystkich odprowadzeniach z tendencją do napadowości, serie średnio i wysokonapięciowych fal thetta 4-7/sek, delta 2-3/sek, typowych i nietypowych fal ostrych oraz zespołów nietypowej fali ostrej z falą wolną, w obrębie wrzecion snu i poza nimi.
Cechy bioelektryczne snu zachowane, wrzeciona snu okresowo wysokonapięciowe.
Orzeczenie:
Zapis może przemawiać za uogólnionymi zmianami o charakterze napadowym
Wskazana dalsza kontrola zapisu.

Po miesiącu wykonaliśmy kolejne badanie EEG, zauważyliśmy również wyraźne zmniejszenie się ilości „zapatrzeń”. Badanie EEG wykazało również znacznie rzadsze występowanie fal napadowych. Oto opis drugiego badania:

Wiek: 1 rok 4 miesiące
Opis badania:
Badanie wykonano we śnie fizjologicznym spontanicznym. Zawiera artefakty ruchowe – początkowo ze ssania a w dalszej części badania z faktu spania na boku. Zarejestrowano zasypianie, sen lekki i głęboki zakończony wybudzaniem i ponownym zasypianiem.
Fazy snu wyrażone, wrzeciona senne symetryczne synchroniczne o częstotliwości 13 Hz. W czasie snu lekkiego rejestrujemy w okolicach centralno skroniowo ciemieniowych obustronnie lub z przewagą lewostronną (rzadziej) wyraziste napadowe wyładowania ostro zakończonych fal delta 4-5 Hz, hetta 3-3,8 Hz i pojedynczych poronnych zespołów fala ostra z wolną delta, o amplitudzie do 240 uV, w czasie trwania do 2 sek – z tendencją do uogólniania. Powyższe wyładowania napadowe są niezbyt częste. Nie obserwujemy ich w czasie snu głębokiego. Fotostymulacja prowokuje w okolicach skroniowych zarówno krótkie napadowe wyładowania fal ostrych hetta i delta z poronnymi zespołami jak i serie tych fal. W czasie budzenia obserwowano miernie wyrażoną hypersynchronię.
Orzeczenie:

Niewielkiego stopnia napadowe zmiany czynności bioelektrycznej zlokalizowane w okolicach centralno skroniowo ciemieniowych obustronnie obserwowane w czasie snu lekkiego, nasilające się w czasie fotostymulacji.

Dziecko rozwija się bardzo dobrze, w rodzinie nie było padaczki. Nie jesteśmy w stanie ocenić czy stany „zapatrzania” pojawiające się raz na kilka dni (gdy dziecko jest zmęczone) można przerwać, gdyż trwają one bardzo krótko. Lekarz neurolog bardzo długo zastanawiał się nad postępowaniem. Bardzo prosimy o podpowiedź co robić dalej. Będziemy bardzo wdzięczni za informację, czy wdrożyłby Pan w tej sytuacji leczenie, czy warto dalej kontynuować diagnostykę. Jeśli tak, to jaką?
Będziemy bardzo wdzięczni za odpowiedz i pomoc.
Dziękujemy

Dr Piotr Zwoliński
Pani pewnie nowa na tym forum, więc napiszę jeszcze raz: nie diagnozuje i nie leczę przez internet - dla dobra i bezpieczeństwa chorych!
asia

WITAM PANIE DOKTORZE CZY MOŻE PAN POLECIÆ JAKIEGO¦ DOBREGO NEUROLOGA DZIECIÊCEGO W WOJEWÓDZTWIE KUJAWSKO-POMORSKIM ,DZIÊKUJÊ BARDZO

Dr Piotr Zwoliński
jest kilka dobrych nazwisk we Włocławku, w Toruniu i Bydgoszczy, ale nazwiska piwnny być w bazie NEURONET
aneta

panie doktorze syn ma stwierdzony zespoł doose. jest bardzo nerwowy duzo płacze czy moge w takim razie podawac mu melise w syropie

Dr Piotr Zwoliński
jak najbardziej!
Andrzej

Panie Doktorze,

Jeśli dziecko przyjmuje Depakine w syropie (1,5-1,5-1,5) a dawka ustalona była gdy ważyło 9 kg, to czy obecnie gdy waży 10 kg należałoby podnieść dawkę o 0,5 ml aby utrzymać stałe stężenie leku we krwi?

Dr Piotr Zwoliński
nie wiem, to zależy od wielu rzeczy, nie tylko masy ciała. Stężenie leku w surowicy nie jest jedynym wyznacznikiem klinicznym, ja osobiście nie zwracam na poziomy większej uwagi
luke

Witam.
Czy metoda leczenia padaczki VNS to to samo co tzw. peace maker lub RNS?

Dr Piotr Zwoliński
nie, o tych nazwach nie słyszałem, choć "peace maker" kojarzy mi się z typem colta