Pytania i komentarze

Zadaj pytanie

Katarzyna

Panie dr mój syn od przeszło trzech lat jest na Trileptalu 300 1-0-1 ,bez napadów niemiał nigdy zwiększanej ani zmiejszanej dawki.Proszę napisać czy można odstawic lek? (oczywiście pod kątrola lekarza )czy może zawcześnie?Kiedy można mówić o pokonaniu choroby .DZIEKUJE ZA ODPOWIEDZ.

Dr Piotr Zwoliński
to za poważna decyzja żeby to robił lekarz nie znający chorego. Nie mogę też powiedzieć kiedy można chorobę uznać za wyleczoną, gdyż u każdego chorego dzieje sie to nieco inaczej.
asia

Witam wszystkich. Mam może dziwne pytanie, ale proszę o odpowiedzi. Czy zauważyliście zwiększenie ilości napadów u swoich dzieci lub u siebie samych w czasie pełni?? Obserwuję dziecko od kilku miesięcy i zauważyłam pewna regułę. Napady pojawiaja się tylko w okolicy pełni. Pozdrawiam

Anna

Dzień dobry Panie Doktorze. Mój mąż zażywa Depakine Chrono w dawkach 2000 oraz Lamitrin w dawce 100 na dzień. Ma duże problemy z żołądkiem i jelitami. W ostatnim czasie polecono nam Vinilin Balsam Szostakowskiego – skład preparatu:eter poliwinylobutylowy.Czy Mąż może ten preparat stosować przy lekach, które bierze? Czy istnieje jakaś interakcja? Będę wdzięczna za odpowiedź. Z góry dziękuję i serdecznie pozdrawiam. Anna

Dr Piotr Zwoliński
o rany, to ten balsam jeszcze istnieje??? słyszałem że uczucie łykania go jest podobne do łykania żaby... Szczerze powiem, że dawka leku jest bardzo duża i tu bym szukał zmian. ale na pewno nie wiem.
gosia

czy po napadzie mioklonicznym moze nastapic atak toniczno kloniczny bo takie 2 napady coreczka miala 4 lata temu i od tej pory dzieki Bogu spokoj ale teraz te szarpniecia we snie to moze nowy typ napadow?a moze tylko mioklone nocne ktore ujawnily sie przy okresie dojrzewania .Co najwybitniejszy epileptolog ktory juz mi pomogl pare razy sadzi na ten temat.Pozdrawiam serdecznie!!!!!!

Dr Piotr Zwoliński
najwybitniejszy epileptolog to gdzie indziej...ale staram się :)) może tak być, ale raczej napady miokloniczne sobie a inne sobie, choć wszystko jest możliwe
gosia

Panie doktorze czy lekkie szarpniecia podczas zasypiania oraz nad ranem to padaczka miokloniczna i czy moze sie tak dziac tylko we snie?

Dr Piotr Zwoliński
w ogromnej większości to fizjologiczne mioklonie przysenne. zwłaszcza podczas zasypiania
Joanna

Panie Doktorze, jaką dawkę kwasu foliowego powinna brać kobieta, która planuje ciąży i przyjmuje leki przeciwpadaczkowe? Mój lekarz ginekolog powiedział, żebym brała 3xdziennie po 0,4 mg foliku, a ja mam wątpliwości czy to nie za mało, skoro moje leki obniżają zawartość kwasu foliowego ( Lamitrin). Czy w tym przypadku mogę zażywać jeszcze dodatkowo jakieś preparaty witaminowe, np.magnez?

Dr Piotr Zwoliński
zalecana dawka to ok. 0.8mg/dobę, zatem rada lekarza jest prawidłowa. Chyba że w rodzinie zdarzały się wady wrodzone, wówczas trzeba brać ok. 5mg na dobę. Inne preparaty nie są wskazane.
Karolina

Dzień Dobry Panie Dr!

Mój problem wydaje się być złożony. Od wieku dziecięcego lecze się na epi. (wówczas wystapił pierwszy uogólniony napad pod wpływem oglądania telewizji) Cała procedura, badania i stwierdzenie padaczki. Różne leki m.in depakina, obecnie topamax 100mg i schemat, który się cyklicznie powtarza. Badania z 2002 i 2004 roku MRI w przekrojach strzałkowych i osoiowym oraz T1,T2iPD zależnych zmian patologicznych w obrębie mózgowia nie wykazuje. Układ komorowy nie poszerzony, nieprzemieszczony. Intensywność scygnału z istoty białej i szarej prawidłowa. Wad naczyniowych i niedrożności w obrebie koła Willisa nie wykazuje.
EEG-zapis prawidłowy po przespanej nocy natomiast po nieprzespanej nocy zapis nieprawidłowy ze zmianami napadowymi pod postacią uogólnioną. Taka anaomalia?
Miałam epizod odstawiania leków jednak zakończył się on fiskiem już na 2 dzien, kiedy lek jeszcze był we krwi. Wówczas dostałam napad uogólniony i skończyło się odstawianie leków.
Moje pytanie brzmi czy kwestia psychiki ma wpływ na przebieg choroby i odstawianie leków. Czy podswiadomie mogę się bronić przed odstawianiem i sama prowokować napad?
Jeżeli tak, to w jaki sposób powinnam dalej postepować

Dr Piotr Zwoliński
na pewno odstawianie leków jest dla chorego - zwłaszcza biorącego leki od długiego czasu - bardzo stresujące. Ale sam ten stres nie podnosi ryzyka napadu. Inną zupełnie rzeczą są napady nerwicowe u chorych po wycofaniu leków.
jola

Witam.Panie doktorze ,od Pana wiem,że nie można mieć jednocześnie padaczki i schizofrenii.Mam w związku z tym pytanie .Czy u schizofrenika może wystąpić jednorazowy przygodny napad drgawkowy wywołany np. przemęczeniem lub niedoborem snu?

Dr Piotr Zwoliński
czy padaczka i schizofrenia wzajemnie się wykluczają - nie wiadomo tak do końca. Ale na pewno u schizofrenika mogą występować pojedyncze napady.
Katarzyna

Panie dr mój syn w wieku 9 lat (teraz ma 13 )miał pierwszy atak ;o 5 rano zauwazyłam ,że jego ciało otrzasa się ,nie reagował na mój głos (spal na boku)gdy odwróciłam go na wznak oczy miał zamknięte,z kącika ust leciała mu ślina,nie dużo .Trwało to okolo 2 minut .Po napadzie odrazu doszedł do siebie nie wiedział co się stało.Bolała go głowa.Lekarz powiedział że był to napad z utratą przytomności zdrgawkami uogólnionymi.Badania;badanie analityczne w normie,Dno oka-bez zmian,EKG-bez zmian,MRI-bez zmian,EEG w odprowadzeniach z przednich części mózgu czynność regularnych fal alfa 8Hzinap.do 60uV.Ztylnych części mózgu dominuje czynność alfa do 40uV z domieszką fal wolnych theta 5-7Hz.Reakcja zatrzymania wyrażona.Na tym tle widoczne są w odprowadzeniach skroniowo-ciemieniowo-potylicz nych obu półkul grupy polimorficznychfal wolnych theta 4Hz onap.do100uV,zespół fali ostrej-fali wolnej 3-4Hz i fale ostre o nap. do 150uV .Zmiany te wskazują tendencję do występowania symetrycznego,a podczas hiperwentylacji do uogólniania napadowego z amp. do 200uV .Po 33 dniach 2 atak ;7.45 spał,po chwili usiadł patrząc w bok miał kontakt,odchylił głowe bardziej w bok ,położyłam go ,ciał wykrecil i póścilo.Oczy miał zamknięte,prawą dłonią rószał(tak jak się chwyta)Po tym napadzie lekarz rozpoznał padaczkę-ogniskową prawostronną.O d ponad 3 lat jest na Trileptalu 300 1-0-1.od tego czasu bez napadów.Ostatnie EEG-czynność podstawowa alfa 9-10Hz o ampl.20-50mW z niewielką domieszką szybkiej.Reakcja zatrzymania wyrażona,w odprowadzeniach skroniowo-potyliczno-ciemienio wycz obustronnie rejestruje się nieliczne fale ostre o ampl.do 110mW.Podczas hiperwentylacji zmiany liczniejsze i z tendencją do napadowości. pani dr chce odstawić lek .Panie dr czy to jest PADACZKA?proszę o odpowiedz .Jeszcze jedno mój syn bardzo dobże się uczy i lek nic nie zmienił .

Dr Piotr Zwoliński
może to być padaczka, niewykluczone. Ale pewności nie mam.
Mama 3 latka

Panie Doktorze, czy może mi Pan odpowiedzieć na pytanie czy napady padaczkowe, które występują wyłącznie przy zasypianiu i jeden raz przy wybudzeniu są uleczalne. Jaki to typ padaczki i czy jest ona w wieku dziecięcym czy na całe życie??? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Dr Piotr Zwoliński
napady występujące przy przejściu czuwanie-sen lub sen-czuwanie są dosyć częste. Mogą być jednak różnego typu i z różną lokalizacją ogniska padaczkowego. Zatem trudno jest powiedzieć - nie znając chorego i jego historii - coś rokowniczego.