Pytania i komentarze

Zadaj pytanie

Agata

Szanowny Panie Piotrze,
jeden z moich podopiecznych – chłopiec u którego ADHD przeszło w zachowania agresywne a w związku z tym niedostosowanie społeczne otrzymał lek Depakine Chromo 300. Proszę powiedziec dlaczego lek przeciwpadaczkowy na zachowania agresywne.
Serdecznie dziekuję za odpowiedź
Agata

Dr Piotr Zwoliński
Kwas walproinowy i jego sole (najpopularniejszy preparat w Polsce: Depakina chrono) jest lekiem - z definicji - przeciwpadaczkowym. Ale ma jeszcze inne działania terapeutyczne, np. przeciwbólowe czy stabilizujące nastrój. I w przypadku chłopca pewnie o takie działanie chodzi. Stabilizacja nastroju jest działaniem bardzo potrzebnym i częstym w takich sytuacjach. PZ
jola

Dzień dobry jeszcze raz.Synek Kacper urodził się w ciężkiej zamartwicy,20 min.reanimowany,był 2 miesiące w prokocimiu.tam ustalono leczenie na padaczke,które już kilka razy było zmieniane,z powodu powracających napadów.We wrzesniu był w prokocimiu na leczenie refluksu,dostał losec 10 mg,zbiegło sie to z wprowadzaniem lamitrinu i wycofywaniem nitrazepamu.Kacper dostał w tym czasie histerii i całymi dniami bardzo płakał.Neurolog mówił, że to od losecu,a gastrolog, ze od nitrazepamu.Dłatego dostał tisercin na uspokojenie i przastał płakaći tak bardzo się denerwować.Bardzo proszę o pomoc w leczeniu Kacperka,dodam jeszcze że napady to silne zrywania głowy i rąk,czasem nóg.Dziękuję serdecznie

Dr Piotr Zwoliński
Ja przyjmuje zgodnie z tym co jest napisane w dziale KONTAKT - tam proszę zajrzeć i się ew. zapisać PZ
Majka 20lat

Jakie jest Pana zdanie na temat Lamotrix-u?? czy zamieniając nim depakinę mój lekarz postąpił dobrze, boję sie bo nie miałam ataku od 6m-cy.Prosze o wypowiedz, czytam duzo o Panu i nie znałam jeszcze takiego lekarza jak Pan z takim podejściem, zawsze trafiam na jakiś oziębłych ludzi.

Dr Piotr Zwoliński
Nie mogę porównać tych dwóch leków, bo to zupełnie inne substancje i stosowane w innych sytuacjach. Musiałbym poznać Pani historie choroby. PZ
Andrzej 24lata

Co trzeba miec za dokumenty jadąc do Pana i kiedy mozna sie z Panem umówić na wizytę, i czy naprzyklad weekend wchodzi w grę, bo do Pana mamy bardzo daleko, chyba że poleci pan kogoś leczącego epelepsję w okolicach Torunia lub Bydgoszczy

Dr Piotr Zwoliński
Niestety nie przyjmuję w weekend. A na kujawach dużo dobrych lekarzy, są w bazie NEURONET PZ
jola

Dzień dobry Doktorze.Mam synka(2,5r)z mpd pourazowym,refłuksem zoł-przełykowym i padaczką lekooporną.Od urodzenia brał juz clonazepam, luminal, depakine syrop, dipromal .Obecnie ma sabril(w trakcie wycofywania) lamitrin,tisercin,, oraz nitrazepam zmieniany na frisium.Chciałabym zapytac o to czy to dobre połączenie leków i czy zamiana nitrazepamu na frisium ma sens.Dodam,ze bez nitrazepamu synek nie może zasnąć.(1/4 na noc).Dotychczasowe kombinacje pomagały zazwyczaj na 3 do 6 miesięcy.Dziekuję i pozdrawiam

Dr Piotr Zwoliński
A skąd ten Tisercin?!?! Zestaw leków moim zdaniem fatalny, ale nie znam historii dziecka. PZ
Alicja

Panie Doktorze,
Mam 67 lat. W kwietniu tego roku miałam pierwszy atak padaczki z utratą przytomności. Poprzednio, na przestzreni wielu lat, tylko aury, od 20 roku życia. Od ataku przyjmuję depakine. Niedawno dostałam straszliwych wybroczyn na podudziach i przechodzę teraz stopniowo na inny lek.Czy depakine powoduje wybroczyny czy to może balsam do skóry, który stosuję od niedawna. Dziękuję za odpowiedź. Alicja

Dr Piotr Zwoliński
Raczej nie. A czy może bierze Pani też inne leki? Mało też prawdopodobne, żeby wybroczyny po jakimś leku były tylko na podudziach. Ale na pewno trzeba zwrócić na to uwagę lekarzowi prowadzącemu! PZ
Kasia

Dzień dobry, Panie Doktorze. Mam 24 lata. W połowie ubiegłego roku dowiedziałam się od swojego partnera o drgawkach, których ponoć doznało moje ciało podczas snu. Od tego czasu podobna sytuacja zdarzyła się kilkakrotnie. Z tego co mówi mój partner drgawkom tym nie towarzyszy ślinotok, a po dotknięciu mnie drgawki ustępują. Czy możliwe, że to padaczka, czy raczej koszmary senne? Pozdrawiam, Kasia

Dr Piotr Zwoliński
Z tego co Pani pisze, to "na dwoje babka wróżyła", aczkolwiek troszkę to wygląda na napady padaczkowe. PZ
grazyna

witam Panie doktorze ja juz pisalam o swoim synu ktory choruje od 9 lat na epi jest na tabletkach depakine chrono 800 i byl na rivotril 1 tabletka dzinnie potem lekarz zmienil rivotril na clonazepam .Wiem od pana ze ten lek to tylko inna nazwa i tak samo nie powina byc stosowana na codzien tylko doraznie .Moj syn ma depresje jest ospaly niekiedy agresywny nie ma z nim niekiedy kontaktu . poradzil mi Pan zmiany lekarza ktorego jestem w trakcie poszukiwania epidologa. Syn mial w niedziele atak pierwszy odkad bierze clonazepan (dwa tygodnie).Atak byl inny bez drgawek ale przed atakiem wydal straszny jek potem zemdlal mial scisniete usta i dlonie i byl nieprzyto mny okolo 4 minut w ustach mial pelno sliny czy to mogly byc takie objawy po zmianie tabletek (zawsze mial utrate przytomnosci i drgawki . Chcialabym dowiedziec czy lekarstwo lamitrin jest lepszym lekarstwem mniej ma skutkow ubocznych niz tamte . Nie zmienie mu lekarstwa bez konsultacji z lekarzem ale chcialabym znac pana zdanie bo bylam u 5 lekarzy i zaden lekarz nie uswiadomil mi o skutkach ubocznych tamtych lekarst dowiedzialam sie od Pana ze powine one byc stosowane tylko doraznie. Dziekuje za zwocenie mi na to uwagi pozdrowienia i szkoda ze mieszkam tak daleko zeby mogla skontaktowac sie osobiscie

Dr Piotr Zwoliński
Clonazepam (jedna z nazw handlowych: Rivotril) nie jest lekiem do stosowania przewlekłego, a można go jedynie stosować doraźnie. Tyle mogę powiedzieć, Co do dolegliwości syna i związku z leczeniem to przez internet nie postawię żadnej diagnozy... PZ
dorota

Witam !!!
Panie Doktorze ,czy mogłby mi pan wskazać lekarza specjaliste od epilepsji w Opolu lub we Wrocławiu ?Chetnie bym skorzystała z pańskich porad (chodzi o moją 21 córke Ilone)!jednakze dla nas Warszawa to daleko kiedy wymaga ona czestszych wizyt.Była pacjentką dr.Kozika jednak krotko, zpowodu jego smierci .Czy polecilby pan kogoś innego?Mieszkamy w woj.oplskim ,jdo Opola mamy troche bliżej,ale tylko 10km, ale Wrocław tez moze być.serdecznie POZDRAWIAM

Dr Piotr Zwoliński
Tak się składa że niestety znam tam tylko neuropediatró, a córka jest dorosłą... Mimo wszystko proszę spróbować u p. Dr Barbary Ujmy-Czapskiej - ordynator oddziału śp Andrzeja K. Może ona gdzieś przyjmuje dorosłych? PZ
Joanna

Witam panie doktorze.Jestem mama 5-miesiecznej Antosi u ktorej w 10 dobie zycia zauwazylismy niepokojace objawy (zaciskanie ust, mlaskanie, drgawki prawej raczki).Trafilimy do szpitala.Podano jej Luminal w czopku po ktorym byla bardzo senne i wiotka. Nadady ustapily,ale tylko na 2 dni. Pozniej pojawily sie znowu. Antosi zrobiono szereg badan (mi,in, wykluczono neuroinfekcje,zakazenie cytomegalia i toksoplazmoza, dno oka prawidlowe,w usg glowy nieiwielka asymetria ukladu komorowego.W koncu skierowano nas na oddzial neurologiczny. Tam badanie EEG potwierdilo ogniskowy charakter napadow,wysunieto podejrzenie wady rozwojowej OUN.Do leczenia wlaczono Sabril.Przez 14 dni nie bylo napadow,po czym znowu wrocily.wykonano rezonans magnetyczny glowy.Wynik:zmniejszenie objetosci plata skroniowego lewego z poszerzeniem przestrzeni plynowej przymozgowej do 10 mm na tym poziomie mogace odpowiadac hipoplazji plata skroniowego lewego. Przestrzen przymozgowa plynowa na poziomie platow czolowych szerokosci 5-6 mm. Poza tym obraz warstwy korowej, istoty bialej, jader podkomorowych, stuktur nia mozgu i zbiornikow przestrzeni podpajeczynowkowej prawidlowy.Uklad komor nieposzerzony.Zmian ogniskowych o patologicznej intensywnosci sygnalu w obrebie mozgowia nie stwierdza sie.W tym czasie odstawiono sabril i podawano luminal, ale bez remisji napadow. kolejnym lekiem byl Tegratol. I tu nie dosc,ze nie uzyskano remisji napadow to pojawilo si eich jeszcze wiecej. Oprocz wyzej opisanych napadow ( corka kierowala glowke i oczy w prawo, otwierala raczke) pojawily sie takze napady, podczas ktorych napina raczki i prostuje je i unosi nozki w gore). Konczyl sie napad jeden i przechodzil w napad sklonow. W stanie ciezkim trafilismy do szpitala gdzie odstawiono Tegretol i wprowadzono Rivotril. Napady pierwsze (zwrot glowki w prawo, szybki ruch galek ocznych, drzenie raczki) ustapily, ale napady sklonow nie. Wykonano probe z wit.B6,ale nie przyniosla oczekiwanego rezultatu.W zapisie EEG stwierdzono TLUMIENIE- WYLADOWANIE (prosze podac mi kilka informacji na ten tamat). Jednak te napady nie sa ponoc typowe do zespolu Westa i tym podobnych. Corka nie zgina sie w szybkim tempie, nie traci kontaktu tak jak w poprzednich napadach, rozglada sie, placz, czesto gdzy napad juz sie konczy i chce ja uspokoic podaje jej smoczek i uspokaja sie.Lekarze stwierdzili, ze z neurologicznego punktu widzenia nie widza przyczyn drgawek.Antosia caly czas przyjmuje Rivotril (od. 19 grudnia). Napady zgieciowe sa,ale mala zaczela gawozyc, usmiecha sie czesciej, nawiazuje kontakt wzrokowy. Dodam jeszcze, ze z naszych obserwacji napady zazwyczaj pojawialy sie po jedzeniu. Ostatnio wykluczono refluks zoladkowo-przelykowy. W grudniu odstawilam ja od piersi i przeszlam na Nutramigen. Tosia satal sie sopkojniejsza, nie placzejuz tyle (gdy ja karmilam piersia dochodzilo do takich stanow,ze plakala 6-7 godz. po czym zasypiala na 4-5 godz. i po przebudzeniu od razu plakala), ale martwi mnie jej stolec, jest zielony i Toska ma problemy z wyproznianiem. Pytan nasuwa mi sie wiele, ale mam podstawowe:skoro z neurologicznego punktu widzenia Antosia jest zdrowa to gdzie szukac przyczyn tych napadow i jak dlugo moze stosoac Rivotril? Rozpisalam sie, ale chcialam podac jak najwioecej informacji. Bede wdzieczna za odpowiedz.Z gory dziekujemy: Joanna i mala Antosia 🙂

Dr Piotr Zwoliński
W tym co Pani pisze jest wiele niejasności i drobnych sprzeczności, ale też braków, bez których nie mogę powiedzieć na temat Antosi nic pewnego. Jak też pewnie Pani czytała w innych postach, nie diagnozuję i nie leczę przez internet. Może się Pani zapisać do mnie do CZD, pewnie po analizie wszelkich danych medycznych i ew. dobadaniu w CZD coś wymyślimy! PZ