Pytania i komentarze

Zadaj pytanie

Kinga

Szanowny panie Doktorze,

09.01.2007 roku nasza 1,5 roczna córcia Oliwka GÓRSKA przeszla w CZD zabieg Kalozotomii przedniej. W czasie okresu pooperacyjnego w CZD nie pojawily sie napady atoniczne ani drgawkowe.

Niestety Po powrocie do domu od 22.01. zaczęla sie codziennosc.
Na początku myslelismy ze nam sie wydaje, ale niestety nie wydawalo nam sie- to byl napad atoniczny.
OD 22 stycznia mala ma codziennie Po kilka napadow atonicznych, Po kilka do kilkunastu wzdrygnięc, ktore niekiedy przeradzaja sie w napad drgawkowy.
W porownaniu do stanu sprzed operacji jest poprawa, ale podobno atoniczne mialy zniknac na amen. Czy potrzeba jeszcze czasu? Czy te tzw. Wzdrygniecia i czestsze niz przed operacja napady drgawkowe to wynik jeszcze nie odbudowanych polaczeń hamujacych. Co mamy w tej sytuacji robic? Dzis np do samego rana mecza malą pojedyńcze wzdrygniecia polaczone z opadem glowki – sami juz nie wiemy czy to napad atoniczny czy wzdrygniecie. (Po operacji zdarzylo sie kilkakrotnie uderzenie glowa O podloge) – proszę o pomoc – czy trzeba moze na nowo ustawic leki – Po operacji mialo sie lepiej leczyc te padaczkę. Co jest przyczyna takiego stanu rzeczy? Fakt , napady drgawkowe jak są to są slabsze I nie tak dlugie jak przed zabiegiem – ale ich czestotliwosc sie zwiekszyla, no I te codzienne wstrzasy?
Napady drgawek, opady glowki I wzdryfniecia najczeciej pojawiają sie miedy godzinami 17.30-20.30 – drgawki są b. Czesto podczas kapieli lub krotko Po kapieli.
Dla przypomnienia podam jakie leki Oliwia teraz przyjmuje:

1. Depakine chrono 300: 1-0-1 tabl (8-14-20)
2 sabril 500: 1-1/2-1
3 frisium 10 : 1/2-0-1/2

Jesli chodzi O depakine to wrocilismy do tabletek, syropu mala nie chciala pic.
Rozmawialam z naszym neurologiem p. Kordalskim z Bydgoszczy – lecz on niestety nie ma doswiadczenia w operacyjnym leczeniu I stanach pooperacyjnych. (mowil, ze musialby odstawic frisium zeby zobaczyc jak bedzie – to ze wzgledu na to ze frisium ladnie zadzialalo)

Prosze O informacje, co mamy robic, czy mamy sie zamartwiac, czy Po prosty trzeba jeszcze czasu?
Jesli chodzi O samopoczucie oliwki to jest swietnie, mala jest zadowolona I usmiechnieta, tylko co dalej?
Czy uda sie ustawic leki czy moze potrzebny bedzie jeszcze stymulator? Prosimy O pomoc.

Wizyte kontrolna w CZD mamy ustalona na 06.04.2007r
Prosze O pilna odpowiedz
Z dnia na dzień jest coeaz gorzej (więcej napadów, praktycznie codziennie pojawiają sie fakt lekkie 1,5-3 min napady jednostronne lub utraty świadomości-wcześniej byly to stany padaczkowe trwające nawet do 2 godzin)
co mamy robić? proszę o pilną odpiwdź.
Wlaśnie dowiedziałam sie, że jest p. Doktor na urlopie więc życzymy milego odpocznku. POZDRAWIAMY
RODZICE OLIWKI

Dr Piotr Zwoliński
No niestety nie zawsze to działa w 100%. Ale niewątpliwie warunki do leczenia farmakologicznego są teraz zdecydowanie lepsze, musimy coś zmienić gruntownie w leczeniu. Ponadto, upłynął jeszcze stosunko krótki czas od zabiegu, trzeba jeszcze na efekt poczekać. Co do terminu w CZD to jest trudność polegająca na tym, że jestem sam do obsługi Państwa i kolejka się wydłuża...Nie bardzo coś mogę poradzić. PZ
zdzisław

w obrębie płata skroniowego lewego wbezpośrednim przyleganiu do rogu skroniowego komory bocznej lewej ,bocznie od niego widoczna jest owalna,dobrze ograniczona struktura o płynowej intensywności sygnałuo wymiarze 8*3 mm mogąca odpowiadać torbieli proszę o wyjaśnienie zagadnienia i czy jest możliwość wyleczenia lub zaleczenia .dziękuję.

Dr Piotr Zwoliński
Jeśłi ta opisywana przez Pana zmiana daje objawy - a więc padaczkę, to trzeba udać się czynm prędzej na konsultację do p. Prof. Andzreja Marchela - Kierownika Kliniki Neurochirurgii A.M. w Warszawie. To jest jedyna osoba która leczy operacyjnie padaczkę u dorosłych w Polsce (w odpowiedni sposób) którą mogę polecić. Tel. (022) 599 18 01
Monika

Panie Doktorze, wysłałam do Pana pytanie w piątek (2.02.2007) dotyczące choroby mojego męża i nie wiem czy dotarło to do Pana, czy też może nie. I nie wiem czy pisać jeszcze raz ? 🙂

Dr Piotr Zwoliński
Niestety nic do mnie nie dotarło...:(( Jeśli pisała Pani mailem, to dziwne...ale bywa!
Krystyna

Lecze sie Convulexem 2×150 mg dziennie. Ulotka informuje, ze nie nalezy spozywac alkoholu w trakcie leczenia. Czy jest to zakaz bezwzgledny, czy tez mozna czasem napic sie alkoholu? Mam na mysli niewielkie ilosci, rzadko- np kieliszek wina czy slaby drink raz w tygodniu. Pozdrawiam!

Dr Piotr Zwoliński
Raczej wszystkie leki przeciwpadaczkowe można "mieszać" z alkoholem, ale alkohol musi być w dawce "degustacyjnej"! Czyli ilości do spróbowania. Trochę mi głupio to pisać jako lekarzowi, ale taka jest prawda. Więc wspomniane ilości jakie Pani podaje nie zaszkodzą. Ja osobiście jestem wielkim propagatorem "normalnego" życia moich chorych, co oznacza, że to życie musi być pozbawione większości zakazów i nakazów, ale nie zdrowego rosądku. Czyli okazyjne "szaleństwa", jak np. małe dawki alkoholu mieszczą się w tym jak najbardziej.
Agata

Szanowny Panie Piotrze,
jeden z moich podopiecznych – chłopiec u którego ADHD przeszło w zachowania agresywne a w związku z tym niedostosowanie społeczne otrzymał lek Depakine Chromo 300. Proszę powiedziec dlaczego lek przeciwpadaczkowy na zachowania agresywne.
Serdecznie dziekuję za odpowiedź
Agata

Dr Piotr Zwoliński
Kwas walproinowy i jego sole (najpopularniejszy preparat w Polsce: Depakina chrono) jest lekiem - z definicji - przeciwpadaczkowym. Ale ma jeszcze inne działania terapeutyczne, np. przeciwbólowe czy stabilizujące nastrój. I w przypadku chłopca pewnie o takie działanie chodzi. Stabilizacja nastroju jest działaniem bardzo potrzebnym i częstym w takich sytuacjach. PZ
jola

Dzień dobry jeszcze raz.Synek Kacper urodził się w ciężkiej zamartwicy,20 min.reanimowany,był 2 miesiące w prokocimiu.tam ustalono leczenie na padaczke,które już kilka razy było zmieniane,z powodu powracających napadów.We wrzesniu był w prokocimiu na leczenie refluksu,dostał losec 10 mg,zbiegło sie to z wprowadzaniem lamitrinu i wycofywaniem nitrazepamu.Kacper dostał w tym czasie histerii i całymi dniami bardzo płakał.Neurolog mówił, że to od losecu,a gastrolog, ze od nitrazepamu.Dłatego dostał tisercin na uspokojenie i przastał płakaći tak bardzo się denerwować.Bardzo proszę o pomoc w leczeniu Kacperka,dodam jeszcze że napady to silne zrywania głowy i rąk,czasem nóg.Dziękuję serdecznie

Dr Piotr Zwoliński
Ja przyjmuje zgodnie z tym co jest napisane w dziale KONTAKT - tam proszę zajrzeć i się ew. zapisać PZ
Majka 20lat

Jakie jest Pana zdanie na temat Lamotrix-u?? czy zamieniając nim depakinę mój lekarz postąpił dobrze, boję sie bo nie miałam ataku od 6m-cy.Prosze o wypowiedz, czytam duzo o Panu i nie znałam jeszcze takiego lekarza jak Pan z takim podejściem, zawsze trafiam na jakiś oziębłych ludzi.

Dr Piotr Zwoliński
Nie mogę porównać tych dwóch leków, bo to zupełnie inne substancje i stosowane w innych sytuacjach. Musiałbym poznać Pani historie choroby. PZ
Andrzej 24lata

Co trzeba miec za dokumenty jadąc do Pana i kiedy mozna sie z Panem umówić na wizytę, i czy naprzyklad weekend wchodzi w grę, bo do Pana mamy bardzo daleko, chyba że poleci pan kogoś leczącego epelepsję w okolicach Torunia lub Bydgoszczy

Dr Piotr Zwoliński
Niestety nie przyjmuję w weekend. A na kujawach dużo dobrych lekarzy, są w bazie NEURONET PZ
jola

Dzień dobry Doktorze.Mam synka(2,5r)z mpd pourazowym,refłuksem zoł-przełykowym i padaczką lekooporną.Od urodzenia brał juz clonazepam, luminal, depakine syrop, dipromal .Obecnie ma sabril(w trakcie wycofywania) lamitrin,tisercin,, oraz nitrazepam zmieniany na frisium.Chciałabym zapytac o to czy to dobre połączenie leków i czy zamiana nitrazepamu na frisium ma sens.Dodam,ze bez nitrazepamu synek nie może zasnąć.(1/4 na noc).Dotychczasowe kombinacje pomagały zazwyczaj na 3 do 6 miesięcy.Dziekuję i pozdrawiam

Dr Piotr Zwoliński
A skąd ten Tisercin?!?! Zestaw leków moim zdaniem fatalny, ale nie znam historii dziecka. PZ
Alicja

Panie Doktorze,
Mam 67 lat. W kwietniu tego roku miałam pierwszy atak padaczki z utratą przytomności. Poprzednio, na przestzreni wielu lat, tylko aury, od 20 roku życia. Od ataku przyjmuję depakine. Niedawno dostałam straszliwych wybroczyn na podudziach i przechodzę teraz stopniowo na inny lek.Czy depakine powoduje wybroczyny czy to może balsam do skóry, który stosuję od niedawna. Dziękuję za odpowiedź. Alicja

Dr Piotr Zwoliński
Raczej nie. A czy może bierze Pani też inne leki? Mało też prawdopodobne, żeby wybroczyny po jakimś leku były tylko na podudziach. Ale na pewno trzeba zwrócić na to uwagę lekarzowi prowadzącemu! PZ